Gott nytt år!

Bordet är dukat, Sara och jag har stått vid spisen ett par timmar och om en timme kommer Mattias och Eddie. När vi ätit tre underbara rätter bär det av till gasquen där festfolket väntar.



Gott nytt år alla kära vänner!


Me and my appartment

Tebaks i Linköping, rastlös men redo för ett nytt år. Känner att ovissheten pockar på men på ett relativt bra sätt. Lite smygspännande sådär. För att råda bot på den mest akuta rastlösheten har jag läst kokböcker och klurat på kommande veckors kosthållning.

Kvällen har gått i Marockos tecken. Jag knatade iväg till hemköp och kom hem med två mycket trevliga matkassar med allt från fetaost, marinerade vitlökslyftor, mango, ett stort fint granatäpple, en kruka mynta och mycket, mycket annat. Middagen ikväll blev en marockansk kycklinggryta hämtad ur Kärlek, oliver och timjan, och vad passade inte bättre än att använda sig av vår i allra högsta grad marockanska kanel från Souken i Agadir. Jag försökte mej till och med på att ångkoka couscousen så som Abdel lärde oss att man ska göra för att få den riktigt saftig, men utan rätt kokkärl blev det inte riktigt som jag tänkt mej :)

Nu sitter jag och smuttar på mitt egengjorda myntaté - det smakar underbart!




I morron är planen att försöka ta sej en sväng ner på stan och se om jag hittar nått trevligt att shoppa. Och kanske sola en kortis. Och kanske komponera en nyårsmeny.



Minnen från en tid som flytt...


Som så många gånger förr hamnade farmor och jag, efter att kaffet druckits upp och bullarna slukats, i kartongen med alla gamla foton från förr och ännu mer förr. Med rötter under ena foten uppe i Torsby ligger samtalet om alla gamla foton från landet utanför Torsby mej mer än varmt om hjärtat och farmor har alltid nya saker att berätta. Farfar var yngst av 14 syskon, så gamla släktingar att berätta om finns det gott om :)
Fram tills att farfar dog när jag var 6 år spenderade vi delar av somrarna uppe i Fridasstugan utanför Torsby.

 Fridasstuga var en liten röd stuga med ett rum för farmor och farfar, ett kök med vedspis och kökssoffa och en liten liten farstu med blå dörr. Vi andra bodde uppe i Boa, en lite timmrad stuga med ett litet rum och ett lite större. Där stod jag om mornarna och tittade ut genom ett av de små fönstren och väntade på att det skulle börja ryka ur skortenen nere i Fridasstugan, för då var farmor och farfar vakna.

Farfar fick ärva Fridasstuga efter sin bror Edvin, som bodde i gården bredvid. Edvin flyttade tillbaka hem till föräldragården och blev farfars extrapappa när deras egen mamma och pappa gick bort när farfar fortfarande inte var så hemskt gammal.




Edvin på trappan till sitt hus sommaren innan han gick bort.

Edvin såg inte bara till att farfar klarade sig, utan tog även väl hand om de gamla runtom i bygden som hade det svårt. En av dem var Frida, som fick bo i den lilla röda stugan bredvid Edvins hus och som senare därför kom att kallas Fridasstugan. En annan var den lite underliga gubben Österbom, en gammal farbror som bodde en bit därifrån och som ingen riktigt tog sig an utom farfars bror Edvin. Gubben Österbom bodde fattig i ett gult gammalt hus med en liten veranda. Han samlade på allt som han hittade, vare sig det var helt eller trasigt. Pappa minns när han var där som barn hur Österbom ofta kom förbi hemma hos Edvin för att få en bit mat.




Farbror Österbom, John och älskade farfar Martin.

Farmor berättade att Edvin var den enda som egentligen fick komma in hemma hos Österbom och en gång fick farmor och farfar följa med dit. Hon beskrev den lilla verandan som omgav huset, hur trädgården var igenvuxen och att han sov i en liten soffa utan lakan. Han var egen, Österbom, men han var nog ganska klipsk egentligen trodde farmor. Men hon förstod inte riktigt vad han skulle med alla trasiga glödlampor till som han samlade i hög ute på verandan :)

Ibland kom Österbom på besök hemma i Fridasstuga efter att Edvin gått bort. Österbom själv gick bort i slutet på 80-talet efter en kort tid på sjukhus. Där trivdes han inte sa farmor, för dom hade lakan i sängarna och då kunde han känna alla brödsmulor.


För några år sedan sprang vi över en liten tecknad bok om Österbom, helt underbart att han lever kvar ännu. Om man klickar på den svartvita bilden kan man se glödlaporna i mittersta fönstet :)


  

Detta är en liten artikel som beskriver en bit av hans liv och en underbar gammal intervju med Österbom själv  :)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3369&artikel=3196486

I sommar ska jag ta en liten road trip upp till Torsby för att försöka pussla ihop lite svaga minnesbilder jag har kvar från mina tidiga bardomsår. Om livet vill så får jag med mig farmor upp som kan berätta tusen berättelser om varje millimeter av bygden och dess gamla invånare...





Grattis Kjell...

...inför din 55-årsdag :P

Posten dimper ner på hallmattan, Akka börjar skälla lite förstrött och vi båda går ut i hallen och hjälps åt att leverera dagens skörd in till mamma i vardagsrummet. Akka släpper ner en jotexkatalog vid mammas fötter och jag droppar ett vitt kuvert, ytterligare en katalog med ett "gott nytt år" på och tillsist ett litet rosa kuvert med texten "grattis".

 

Mamma öppnar det lilla rosa reklamkuvertet och börjar läsa




Redan här börjar det bli väldigt roligt, eftersom det lilla rosa kuvertet uppenbarligen är ämnat till min käre fader




Härmed får du en presentcheck på 250 kronor och ett fotvårdsset från Oriflame.
Notera även att det gäller vid inköp för minst 850 kronor xP

Nå pappa, vad ska du nu köpa från oriflame(??) för 850 kronor så du kan få ditt fotvårdspaket? :P




När juldagsmorgon glimmar




Uppe i ottan, bokstavligt talat. Kyrkan reser sig stor och ståtlig och mer och mindre morgonpigga kristinehamnare lullade in i kyrkans värme för att slå sig ner i de mörkblå kyrkbänkarna och lyssna på julsånger och evangelium.

Kyrklig eller inte kyrklig, kristen eller inte kristen, men det är någonting som lockar mej med just kyrkor. Mer som byggnader än som något annat. Gärna tomma kyrkor, där man får vara ifred. Tomma kyrkor där man inte behöver bete sig på något visst vis eller känna att man har vakande ögon på sig, ögon som väntar på att suga tag i en, försöka övertala en eller bara helt enkelt ser ner lite på en, som att man inte riktigt, riktigt hör dit.

Näe, tomma kyrkor är lugna kyrkor. Tomma kyrkor är mina kyrkor...



God Jul...

...My dear friends :)



Grana ä klädd, paketa legger önner grana sôm de ska. Dä sesta julgodisöt ä rullat å vi ä redo för dagön :D

Merry Christmas!






HJÄLP...

Under den senaste praktiken på berzan har jag flertalet gånger insett att jag börjar bli gammal när eleverna ser ut som frågetecken när jag referare till dom mest självklara sakerna i världen. Men tydligen är varken Yassir Arafat, Ika i rutan eller "å det är inte killen i filmen som skrivit brevet" något som man över huvud taget nånsin hört talas om när man går på gymnsiet idag...

Att jag dessutom börjar låta som farmor och mormor (eller mamma och pappa för den delen) och titt som tätt utbrister framför TV:n "men, har han blivit SÅ gammal!?" gör inte saken bättre.

Men nu till min egentliga fråga:

NÄR BLEV MAGNUS OCH BRASSE TVÅ SMÅ SKRUTTIGA GUBBAR?

Jag skolkar slltså från mitt sista seminarium för att mysa runt en sista förmiddag här hemma innan det bär av mot Värmland och ligger i soffan och tittar på efter tio. Och här står dom, en kritvithårig Magnus Härenstam och en liten, förkrympt Brasse Brännström. Mitt älslkingsprogramm Fem myror fladdrar förbi i minnet och jag känner mig gammal. Hemskt gammal.






4e i advent

Vita, ulliga och stora flingor virvlar runt denna decembersöndag. Från grammofonen har jultoner fyllt lägenheten medan förmiddagen sakta övergått mot lunch, det fjärde ljuset är tänt och förmiddagskaffet med tillhörande lussebulle är uppdrucket. Elin och jag har suttit i varsin soffa med varsin filt och spelat lite farkle och om några timmar blir jag själv kvar här hemma när hon åker hemhem för jul.




Min fina, fina (och lite snea och vinna) lykta från souken i marrakesh

Igår hade vi finbesök av Linda som tog en liten tur ner till linkan för att hälsa på. Lördagkvällen till ära pälsade vi på oss, gick till hemköp och köpte varsin stjärtlapp och knatade iväg till pulkabacken :D Efter en stunds åkande plockade vi fram våra medhavda lussebullar och varma choklad, fikade högst upp i backen, sen åkte vi ännu lite mer :P Som små lyckliga barn åkte vi med full fart nedför den branta backen, kraschade i nån snödriva och tog oss stapplande och skrattande upp för backen igen för att åka om och om igen. Tillslut var vi fyra små snömonster som nöjda, glada och med smått ömmande kroppsdelar traskade hemmåt i vintermörkret.




Jenny återhämtar lite krafter med varm choklad


ikväll ska jag bege mej bort till mjärdevi för att sortera lite post, imorron är det föreläsning eller seminare, minns inte riktigt...och snart är det dags att tänka på hemfärd till värmland och familjen. Mys!




Mozart-kulor är ett måste i advent, snart har jag ätit opp varenda en :D





När Elin åker är det bara jag och Alfred kvar. Han är världens bästa kramare!



vikk vs. LP

Idag och imorron står det universitetet på schemat, föreläsningar och ett par gruppreflektioner. Redan innan jag lämnat lägenheten i morse var jag bitter och grinig vilket inte blev bättre av att dom (som vanligt iof) inte hade nån rast mellan 11 och 11.15 när jag tänkte joina, så om möjligt ännu grinigare knatade jag ifrån key igen utan att ens ha entrat föreläsningssalen.

Så att tacka ja till att vikka för christian som idrottslärare på berzan i morron var inte nått vidare svårt val. Så istället för ett pra tradiga färeläsningar i key i morron blir det en handfull idrottslektioner med berzans högstadieelever imorron. Efter det blir det julbord på hg :D


recap



Söta farmor fyllde 80 år i veckan och bjöd på underbart gott julbord



Tillbaka hemma i linkan blev det lite pysseldags




...och pepparkaksbak :)



På hg hittade jag en kväll finfina clementiner från marocko som gjorde mig lite nostalgisk



Hg-huset har inte bara fina ljusslingor runt fönstrena utan även dekorativa istappar :)



och i torsdags var det dags för årets sista John Doe - [ingenting]



I gårkväll återsågs skytte-c, bilden talar för sig själv...



innovativ placering av fulvinsflaska...? Blev lite snopen när jag skulle tvätta händerna ;)

Ikväll är det fattömning på [hg], ska jobba servisen och sen invänta den gemensamma eftersittsen!
Nu ska jag götta ner mej i soffan under vår nya underbara mjuka och ulliga filt!




RSS 2.0